Dekad Jitu Sdn Bhd
3093, Jalan Merbau 2,
Bandar Putra,
81000 Kulaijaya,
Johor, Malaysia.
+607-5970800
+607-5970900

PROGRAM IBADAH KORBAN 2016

18 Sep 2016
PROGRAM IBADAH KORBAN 2016
View Full Size
PROGRAM IBADAH KORBAN 2016 DEKAD JITU SDN. BHD. YANG DI JALANKAN PADA 12 SEPTEMBER 2016 BERSAMAAN 10 ZULHIJJAH 1437 BERTEMPAT DI PERKARANGAN SURAU JALAN KENARI, BANDAR PUTRA, KULAI.

PROGRAM IBADAH KORBAN INI DI SERTAI OLEH STAF-STAF DEKAD JITU SDN. BHD. BERSAMA-SAMA DENGAN PENDUDUK JALAN KENARI, BANDAR PUTRA.

SEBANYAK 4 EKOR LEMBU DI KORBANKAN DAN DI AGIHKAN SAMA RATA KEPADA STAF DEKAD JITU SDN BHD, PENDUDUK JALAN KENARI, BANDAR PUTRA SERTA FAKIR-FAKIR MISKIN.


Firman allah;

Maksudnya;

Sesungguhnya Kami (Allah) telah memberi engkau (ya Muhammad) akan kebajikan yang banyak. Oleh itu dirikanlah solat kerana Tuhanmu ( pada Hari Raya Haji) dan sembelihlah (binatang) korbanmu (sebagai ibadah dan mensyukuri nikmat Tuhanmu).” (Surah al-Kauthar : ayat 1-2)

Maksudnya ;

“Dan telah Kami (Allah) jadikan untuk kamu unta-unta itu sebagai syiar agama Allah. Kamu banyak memperoleh kebaikan daripadanya, maka sebutlah nama Allah ketika kamu menyembelihnya.” ( Al-Haj ; 36)

 

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

“Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.”

(Hadis riwayat At-Tirmizi)


Switch to Mobile Version
Recent Updates
Subscribe Newsletter